Zakaj je montažna gradnja boljša od klasične?

Danes se vse bolj omenja pojem montažna hiša oziroma montažna gradnja. Toda zakaj se sploh odločiti za montažno gradnjo? Montažna gradnja se danes vse bolj uveljavlja zaradi številnih prednosti, ki jih tovrsten način izdelave hiše, omogoča.

 

Prva izmed teh prednosti je zagotovo kratek čas izgradnje tako sestavljene hiše. Montažna hiša je v večjih kosih sestavljena že v delavnici oziroma v proizvodnji, nato pa jo po kosih prepeljejo na gradbišče, kjer jo preprosto sestavljajo. Zaradi tega je montažna gradnja zelo enostavna in hitra, hiša pa je vseljiva takoj ko je ta v celoti sestavljena. Za razliko od klasično opečnato zidane hiše ni potrebno čakati na osušitev ometa in vlage v prostorih. V najboljših primerih je vselitev v tako hišo možna že v roku 2 do 6 mesecev.

 

Montažna gradnja hiše

 

Montažna gradnja hiše je z energetskega vidika veliko bolj učinkovita, saj hiša porabi bistveno manj toplotne energije za ogrevanje stanovanja. Kvalitetno izdelana montažna hiša spada v skupino nizkoenergetskih stavb, ki porabijo izredno malo energije za ogrevanje prostorov. Razlog zakaj so sestavljene hiše bolj toplotno izolativne je ta, da je taka hiša v večji meri izdelana iz lesa in lesnih surovin, ki je poznan kot eden izmed najboljših toplotnih izolatorjev. K nizki toplotni prevodnosti hiše prispeva tudi notranja in zunanja izolacija na stenah.

 

Montažna gradnja je kar se uporabljenih materialov tiče, popolnoma okolju prijazna in neoporečna. Vsi materiali, ki se uporabljajo so naravnega izvora ali pa izdelani s tehnološkimi postopki, ki v nobenem pogledu ne škodujejo naravi in našemu okolju.

 

Les je poznan kot material, ki je sposoben ustvariti človeku najbolj prijetno in prijazno bivalno okolje, saj lahko s svojo neponovljivo lastnostjo, imenovano higroskopičnost, na enostaven način uravnava količino vlage v prostoru. Ker so montažne hiše, v veliki meri narejene iz lesa, pomeni montažna gradnja naložbo v zdravo in prijetno bivalno udobje.

Kategorije